2015. november 8., vasárnap

Harcra fel - Székely Nemzetgyűlés Kétpón

         Tegnap, 2015 enyészet hava 7-én Kétpón került összehívásra a Székely Nemzetgyűlés. A rendezvény a kétpói, kun és székely kapukal díszített Nagy Magyarország téren lett megvalósítva, Atilla nagykirály, Árpád fejedelem és a magyar vezérek fából készült szobrainak társaságában.







          A Nemzetgyűlés nyitó momentuma a székely himnusz volt, majd Csibi Barna résztvevő felolvasta Székelyföld Fehér Könyvét, a trianoni békediktátum óta a román államhatalom által a székely nép és Erdély többi nemzetisége ellen elkövetett jogtiprásoknak a teljesség igénye nélküli felsorolását.


          Ezután Kovács Zoltán résztvevő felolvasta a Ditrói Székely Nemzetgyűlés Határozatát, majd kifejtette véleményét a székely nép önrendelkezési törekvései megvalósulásának lehetséges módozatairól.





          Csibi Barna kifejtette, hogy a Nemzetgyűlés összehívására az ad jogalapot, hogy az tulajdonképpen a legfontosabb intézménye a székely népnek, a székely nép önrendelkezési törekvései megvalósulásának lehetséges módozataival kapcsolatosan bemutatta a Gazdasági, Szociális és Kulturális Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya erre vonatkozó törvénycikkeit, majd kifejtette, hogy az autonómia, mint politikai célkitűzés Európában már nem divatos.


 

        Ezután Incze Gyula véleményezte a székely nép önrendelkezési törekvései megvalósulásának lehetséges módozatait.



         Kovács Zoltán az I. világháború után létrejött Székely Hadosztály tevékenységét méltatta, kiemelve, hogy a Hadosztály, a magyar kormány Erdélyt feladó politikája ellenére harcba szállt a betolakodó oláh hadsereggel, bemutatta a korabeli Székely Hadosztály toborzó röpiratát. Csibi Barna a korabeli Székely Nemzeti Tanács tevékenységét, és konkrétan Paál Árpád Székely Köztársaság tervét mutatta be.





         A történelmi vonatkozások taglalása után a Nemzetgyűlés résztvevői nyilvános vita keretében ismételten és egyhangúan kiálltak a székely állam megvalósításának szükségessége mellett.

          A Nemzetgyűlés következő napirendi pontjaként  Székelyföld alkotmánytervezete került megtárgyalásra. Ennek keretében elfogadásra került az állam neve, az államforma, hivatalos nyelv, hivatalos szimbólumok, úgymint zászló és címer, írásmód, főváros, himnusz.

           A rendezvény következő napirendi pontjaként Csibi Barna felolvasta Székelyföld Függetlenségi Nyilatkozatát. Megszületett a modern székely állam, amelyet az alapítók hangos "Huj, huj, hajrá!" felkiáltással üdvözöltek. Kovács Zoltán felhívta a figyelmet, hogy a székely nép statisztikai megjelenése, egy székelyföldi népszámlálás megszervezése is fontos célkitűzés, mert székely nép nélkül nincs állam.



           Következő lépésként megalakult az új állam kormánya, Kovács Zoltán elnökkel, Incze Gyula hadügy- és Csibi Barna külügyminiszterrel.
           A 2015 évi Kétpói Székely Nemzetgyűlés ünnepélyes zárómozzanataként eléneklésre került a magyar valamint a székely himnusz. A résztvevők hangos "Székelyföld nem Románia!" skandálással zárták a rendezvényt.
         

Kapcsolódó:
Székely Nemzetgyűlés - Kétpó, 2015 november 7 (ruszinkarpatalja.blogspot.com)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése