2017. november 14., kedd

Az oláh Razvan Rotaru szerint nincsenek székelyek - lássuk, mit gondol erről az Országos Diszkriminációellenes Tanács

Az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál tettem feljelentést Razvan Rotaru szociáldemokrata párti képviselő nyilvános és a médiában is, az interneten is megtalálható kijelentése miatt, miszerint nem léteznek székelyek. 

A szöveg kivonatos formában, magyar nyelven:

"Alulírott Csibi Barna feljelentést teszek nevezett Razvan Rotaru szociáldemokrata képviselő nyilvános kijelentése miatt, amit 2017 november 6-án tett egy sajtótájékoztató keretében és amelyben kijelenti, hogy nem léteznek székelyek. Ez a kijelentése az internet nyilvánosságára került.

    Felhívnám a figyelmet, hogy az internet a hatályos törvények értelmében közterületnek számít.

    Ezzel a kijelentéssel hátrányosan meg lettem különböztetve, mivel magamat székely etnikumúnak tartom, és ezt a legutóbbi népszámlálás alkalmával is kinyilvánítottam. Ugyanakkor a 2011-es népszámlálási adatok 1665 székelyt tartanak nyilván.

    A létezéshez való jogomat a román alkotmány 22. cikk biztosítja. Ez sérült, valamint az alkotmány 6. cikkében leszögezett, az etnikai önazonossághoz való jogom.

    A hátrányos megkülönböztetés tiltásáról szóló kormányrendelet 2. cikk 1. pont értelmében létező jogok el nem ismerése szintén hátrányos megkülönböztetésnek minősül. "




Kapcsolódó:
Comunicat de presă - Parlamentar PSD Răzvan Rotaru (agerpress.ro)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése